lutego 02, 2018

Makaron w sosie serowym z boczniakami

Boczniaki wyróżniają się wśród grzybów bogatą zawartością witamin i substancji odżywczych - ich ilość podobna jest do ilości w warzywach i owocach. Świetnie sprawdzają się w daniach jarskich, dziś przedstawiam przepis na bezmięsny, ale za to mocno serowy makaron z boczniakami. 




200g makaronu
400g boczniaków
1 cebula
1 marchewka
50g sera gorgonzola
50g sera cheddar
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz, papryka słodka
olej

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczniaki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchew i boczniaki, do odparowania wody. Wlewamy śmietankę, dodajemy koper, ser gorgonzola i starty na tarce cheddar. Przyprawiamy. Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
3. Makaron mieszamy z sosem. Przed podaniem dekorujemy serem i koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP