maja 21, 2018

Kremowe risotto z pieczarkami i cukinią

Risotto smakuje najlepiej wtedy kiedy jest bardzo kremowe. Do uzyskania takiego efektu potrzebujemy masła, śmietanki i sera:). Moje risotto jest w wersji pieczarkowej.



300g ryżu do risotto
ok. 1-1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
500g pieczarek
2 cebule 
1 cukinia
1 pęczek natki pietruszki
4 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
100g sera cheddar 
sól, pieprz
2 łyżki masła

1. Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę, cukinię ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki. Natkę pietruszki siekamy. 
2. Masło roztapiamy, podsmażamy na nim warzywa. Dusimy do odparowania wody. Po tym czasie dodajemy ryż, smażymy chwilę. Dolewamy po chochelce bulionu, czekamy aż ryż wchłonie płyn i dopiero wtedy wlewamy kolejną porcję. Postępujemy tak do momentu jak ryż będzie miękki. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
3. Do risotto wlewamy śmietankę, przekładamy ser. Mieszamy do połączenia składników. Dekorujemy natką pietruszki.

3 komentarze:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP