marca 04, 2018

Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi

Bigos cygański - na pewno nie tak sobie go wyobrażałam:). Nie ma w nim kapusty jak w naszym tradycyjnym. Jest natomiast dużo papryki i smażone pulpety. Oryginalności dodaje tu fakt dodania do sosu ogórków konserwowych. Jest pysznie:). 


Pulpety:
500g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
1 mała cebula

Sos:
3 różnokolorowe papryki
2 cebule
2 ząbki czosnku 
300g pieczarek 
500g passaty pomidorowej 
6 ogórków konserwowych
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej 
sól, pieprz
olej 

1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni.
2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu pulpetów. Po 15 minutach dodajemy passatę, wlewamy 1 szklankę wody. Dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy pulpety i ogórki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP