lutego 22, 2018

Bitki wieprzowe w sosie kurkowym z groszkiem

Często mam problem jak wykorzystać mięso wieprzowe w innej formie niż gulasz:). Wymyśliłam te oto bitki i okazały się strzałem w dziesiątkę, smakowały każdemu. 



1 kg szynki wieprzowej 
300g kurek, mogą być mrożone
150g mrożonego groszku
3 marchewki 
1 pietruszka
1 pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy 
1 łyżka mąki 
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
olej

1. Szynkę kroimy w plastry, rozbijamy. Posypujemy solą i przyprawami. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Natkę i czosnek drobno siekamy. 
2. Na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu podsmażamy bitki z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Dodajemy marchew, pietruszkę i czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy kurki, groszek i natkę pietruszki. Przykrywamy, dusimy przez 1,5 godziny. 
3. Pod koniec duszenia do garnka wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Sos powinien lekko się zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dusimy jeszcze chwilę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP