grudnia 12, 2017

Ryż po chińsku z wieprzowiną

Ryż po chińsku to bardzo szybkie danie dla miłośników orientalnych smaków:). Możemy dozować ilość przyprawy do dań chińskich, decydując w ten sposób o intensywności smaku dania. 


200g łopatki lub szynki wieprzowej
200g ryżu
1 duży por
2 papryki czerwone
2 marchewki
50g grzybków mun
mieszanka przypraw do dań chińskich 
sól, pieprz
olej sezamowy
sos sojowy

1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez 15 minut, odcedzamy.
2. Na mocno rozgrzanym oleju, na dużym gazie podsmażamy wieprzowinę do mocnego zarumienienia. Następnie dodajemy warzywa i grzybki. Przyprawiamy solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 
3. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i sezamem.

1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP