października 05, 2017

Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką

Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu! 



Pulpety:
500g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
1 mała cebula

Sos:
500g pieczarek
2 marchewki
2 cebule
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki ostrej musztardy 
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki 
sól, pieprz, papryka słodka 
olej

1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze wody. Odcedzamy. 
2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. 
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy marchewkę, cebulę i pieczarki. Zalewamy 1/2 litra wody, dusimy do zmięknięcia warzyw. Zabielamy śmietaną, dodajemy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnej wody oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Dodajemy pulpety, dusimy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. W przepisie nie ma podane na jakim etapie dodawać musztardę.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP