października 20, 2017

Łaciata babka kawowo - waniliowa

Choć nie pijam kawy, lubię kawowe wypieki:). Zapraszam na pyszną, łaciatą babkę z wyraźnym kawowym posmakiem! 



250g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 jajka L
100ml mleka 
2 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 

1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło/margarynę w temperaturze pokojowej miksujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. 
2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kawy rozpuszczalne (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na zmianę po czubatej łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP