Oto mój kolejny ukłon dla sezonu śliwkowego:). Ciasto, które tak zasmakowało domownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość.
Ciasto:
250 g margaryny
5 jajek L
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
300g słodkich śliwek
4 łyżki maku
4 łyżki maku
Lukier:
1/3 szklanki cukru pudru
gorąca woda
1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem.
Cudowne ciasto! Świetne ciasto ze śliwkami.
OdpowiedzUsuń