września 08, 2017

Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy!

Oto mój kolejny ukłon dla sezonu śliwkowego:). Ciasto, które tak zasmakowało domownikom, że poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość.



Ciasto:
250 g margaryny
5 jajek L
2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
300g słodkich śliwek 
4 łyżki maku

Lukier:
1/3 szklanki cukru pudru 
gorąca woda

1. Margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku, oraz mleko, nadal miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i makiem. 
2.  Formę o wymiarach 30x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę, na to układamy śliwki przekrojone na pół i pozbawione pestek (koniecznie skórką do dołu, rozcięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. 





1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP