czerwca 08, 2017

Tortille zapiekane po meksykańsku

Wbrew pozorom to danie naprawdę robi się szybko:). Na drugi dzień, odgrzane smakuje równie dobrze.



4 tortille
300g mielonej wołowiny
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 czerwona papryka
1 cebula
4 papryczki ostre marynowane
500 ml przecieru pomidorowego - passaty
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kolendra, kumin, oregano
200g żółtego sera
olej

1. Cebulę, paprykę i papryczki drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odcedzamy. Ser ścieramy na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, paprykę i cebulę. Doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy fasolę, kukurydzę i marynowane papryczki. Dolewamy trochę passaty. Dusimy jeszcze 5 minut.
2. Do pozostałej passaty dodajemy sól, pieprz, pieprz, słodką paprykę i starty ser. 1/2 Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Na każdą tortillę wykładamy farsz, zwijamy je i układamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP