maja 28, 2017

Czeskie utopence - marynowane parówki (przekąska do piwa)

Kolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa. 




1/2 kg małych parówek / serdelków
4 cebule
3 papryczki chilli
3 ząbki czosnku

Zalewa:
150 ml octu
750 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego

1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia. 
2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą. 
3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP